Logowanie

nie pamiętam hasła

Jesteś firmą i nie posiadasz konta?
Zdobądź dostęp do funkcji serwisu:

  • wizytówka
  • artykuły
  • wydarzenia
  • produkty
  • zapytania ofertowe
  • newsletter

Partnerzy serwisu

Jak systemy wizyjne zwiększają wydajność linii produkcyjnej i pakującej w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym zapewnienie jak najwyższej jakości produktów jest kluczowe dla bezpieczeństwa konsumentów i prosperowania firmy. Stale rosną restrykcyjne przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności oraz zapotrzebowanie konsumentów na produkty najwyższej jakości.
09:04
Dodał: Redakcja Serwisu (1)
Producenci wybierają przeróżne sposoby, aby produkowane produkty spełniały wysokie wymagania jakościowe, jednakże zastosowanie automatycznej kontroli wizyjnej na liniach produkcyjnych oraz w procesie pakowania dają firmie konkurencyjną przewagę.  Gwarantują spełnienie rygorystycznych wymogów, satysfakcję klienta oraz zwiększenie wydajności linii produkcyjnych. Koszty, związane się z wprowadzeniem na rynek wadliwej żywności są bardzo wysokie. Nakłady związane z wycofaniem produktu, utrata zaufania i lojalności klienta wobec marki  mogą mieć katastrofalny wpływ na rozwój i prosperowanie firmy.


Możliwości automatycznych systemów wizyjnych:

  • odczyt kodów kreskowych i weryfikację poprawności etykiety,
  • rozróżnienie różnych typów opakowań,
  • identyfikowanie brakujących składników,
  • zapewnienie poprawnego rozmiaru i kształtu produktu,
  • sprawdzenie pod kątem wad produkcyjnych.

Dostosowanie się do wymagań stawianym konkretnym produktom firmy, możliwe jest dzięki stosowaniu przez dzisiejsze systemy wizyjne oprogramowania rozróżniającego konkretne wyroby. Dodatkowo, systemy wizyjnej kontroli jakości mogą być łatwo integrowane z systemami istniejącymi na linii produkcyjnej, umożliwiają gromadzenie danych - wykorzystywane w procesie doskonalenia produkcji, a przede wszystkim praca zautomatyzowanych lub zrobotyzowanych stanowisk kontroli jakości jest o wiele bardziej wydajna i pewna.


Cechy automatycznego systemu wizyjnego:

  • dokładność - maszynowe "oczy" nie są narażone na zmęczenie lub nieuwagę,
  • spójność - zmiana operatora nie wpływa na zmianę działania zautomatyzowanego systemu,
  • wydajność - urządzenie jest w stanie sprawdzić znacznie większą liczbę produktów w określonym przedziale czasowym niż człowiek,
  • higiena - mniejsze narażenie na różne zanieczyszczenia niż w przypadku pracy wykonywanej przez człowieka,
  • ekonomiczność - koszty instalacji takich systemów i samych narzędzi wizyjnych bardzo spadły w ostatnich latach, ponadto godziny pracy ludzi mogą być wykorzystane w innym sektorze,
  • elastyczność - maszyny mogą być wykorzystywane do sprawdzania więcej niż jednego typu produktów z minimalnym czasem przezbrojenia.

Prawdopodobnie w niektórych przypadkach nie obejdzie się bez ludzkiej inspekcji, jednakże większość czasu poświęcanego na rutynową inspekcję może być wykorzystane w efektywniejszy sposób - na rozwiązywanie innych problemów w procesie produkcyjnym bądź pakowaniu. W dobie dzisiejszych rygorystycznych wymogów oraz zapotrzebowania klientów - automatyczna kontrola wizyjna to już nie luksus, a raczej konieczność!

Zdjęcie: Momentum Machines / The Wharton School, The University of Pennsylvania


 

prasa i literatura branżowa